Full record / Answer to Petition.pdf

Answer to Petition.pdf

Kre- Jup-Mi LLC Petitioner Vs. City Of Battle Creek Respondent · 26-001544-TT

← View full record

Text extracted from the reviewed PDF, organized by page. OCR and reading order may contain errors; confirm details in the PDF below.

Page 1

STATE OF MICHIGAN 

DEPARTMENT OF LICENSING AND REGULATORY AFFAIRS 

MICHIGAN TAX TRIBUNAL 

 

KRE-JUP-MI LLC, 

 

 

Petitioner, 

 

 

 

 

 

 

 

MTT Docket No. 26-001544 

 

v. 

 

 

 

 

 

 

Parcel No. 0086-00-940-0 

 

 

 

 

 

 

 

 

City of Battle Creek, 

 

 

Respondent. 

 

 

FRIEDMAN REAL ESTATE 

John-Paul Wolfe 

Attorney for Petitioner 

34975 W. Twelve Mile Road 

Farmington Hills, MI 48331 

(248) 848-4154 

taxappeals@freg.com 

 

 

CITY ATTORNEY’S OFFICE 

C. Marcel Stoetzel, III (P61912) 

Attorney for Respondent 

10 North Division Street, Suite 216 

Battle Creek, MI 49014 

(269) 966-3385 

cmstoetzel@battlecreekmi.gov 

 

 

ANSWER TO PETITION and AFFIRMATIVE DEFENSES 

 

ANSWER 

 

 

NOW COMES RESPONDENT, City of Battle Creek, by and through its attorneys, and in 

answer to Petitioners’ Petition responds as follows: 

1. Property Parcel No: 0086-00-940-0 

(If more than one parcel is at issue, attach a completed Multiple Parcel Petition Form 

addressing all other parcels at issue.) 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 1 of its Petition. 

 

2. The property identified above is __X_real ___personal. 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 2 of its Petition. 

 

3. If more than one parcel of real property is under appeal, are the properties contiguous? 

___Yes ___No. (If no, separate Petitions are required for each non-contiguous parcel.) 

 

ANSWER: N/A.

Page 2

2 

 

 

4. Are all of the parcels of personal property located on a parcel of real property under 

appeal? ___Yes___No. (If no, separate Petitions are required for each parcel of personal 

property not located on a parcel of real property under appeal.) 

 

ANSWER: N/A. 

 

5. If parcels of personal property are under appeal, when were the personal property 

statements filed by parcel number (attach additional page if necessary): 

 

 

 

ANSWER: N/A. 

 

6. The property identified above is classified as commercial-improved. 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 6 of its Petition. 

 

 

7. If the assessment or assessments at issue were protested, the protest was made to 

Respondent’s __March __July __December Board of Review. 

 

ANSWER: N/A. 

 

8. If a protest was required and no protest was made, list the separate and specific facts 

upon which Petitioner relies to invoke the Tribunal’s authority over the assessment or 

assessments at issue (attach additional page if necessary): 

 

 

 

 

ANSWER: N/A. 

 

9. 

If the appeal was not submitted by the deadline for the filing of an appeal for the 

classification or classifications of the properties at issue (i.e., May 31 or July 31 of the 

tax year involved), list the separate and specific facts upon which Petitioner relies to 

invoke the Tribunal’s authority over the assessment or assessments at issue (attach 

additional page of necessary): 

 

 

 

ANSWER: N/A

Page 3

3 

 

 

10. The property or properties at issue are located in Calhoun County. The property or 

properties’ address is: 

 

 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 10 of its Petition. 

 

11. The assessment or assessments at issue were established by the (applicable local 

government unit): City of Battle Creek. 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 11 of its Petition. 

 

12. Petitioner’s legal residence or principal office address is: 

 

 

 

 

 

ANSWER: Respondent neither admits nor denies Petitioner’s allegation in Paragraph 

12 of its Petition and leaves Petitioner to its proofs. 

 

13. This appeal involves issues relating to the (check all that are applicable): 

 

__X__ the property or properties’ true cash and taxable values 

______ the property or properties’ taxable value only 

 

 

If the property or properties’ taxable value is at issue, is there a dispute as to the 

 

 

value of an additional or loss __Yes __No 

___X__uniformity of the property or properties’ assessment 

______ the property or properties’ exemption from ad valorem taxation 

 under MCL _______ 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 13 of its Petition. 

 

 14. The tax year(s) at issue are: 2026. 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 14 of its Petition. 

 

15. If more than the current tax year is being appealed, list the separate and specific facts 

upon which Petitioner relies to invoke the Tribunal’s authority over the prior tax year or 

years (attach additional page if necessary): 

2845 SW Capital Ave, Battle Creek, MI 49015 

Friedman Real Estate Management Company 

34975 W Twelve Mile Road 

Farmington Hills, MI 48331

Page 4

4 

 

 

 

ANSWER: N/A. 

 

16. The values for the property identified above as established by Respondent’s Board of 

Review are: 

 

Tax Year 

True Cash Value 

Assessed Value 

Taxable Value 

2026 

$3,611,200 

$1,805,600 

$1,675,447 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 16 of its Petition. 

 

17. Petitioner contends that the value for the property identified above are: 

 

Tax Year 

True Cash Value 

Assessed Value 

Taxable Value 

2026 

$2,500,000 

$1,250,000 

$1,250,000 

 

ANSWER: Respondent denies as untrue Petitioner’s allegations in Paragraph 17 of 

its Petition as they undervalue the subject property. 

 

18. The values in dispute for the property identified above are: 

 

Tax Year 

True Cash Value 

Assessed Value 

Taxable Value 

2026 

$1,111,200 

$555,600 

$425,447 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 18 of its Petition. 

 

19. Petitioner requests the following relief (attach additional page if necessary): 

 

 

 

 

 

 

 

ANSWER: No answer is required to the request for relief in Paragraph 19. 

 

20. List the separate and specific facts upon which Petitioner relies to support the relief 

requested (attach addition page if necessary): 

 

 

 

 

 

ANSWER: Respondent neither admits nor denies Petitioner’s allegation in 

Paragraph 20 of its Petition and leaves Petitioner to its proofs. 

 

 

Petitioner requests that the Tax Tribunal enter an Order reducing the assessed value, 

state equalized value and taxable value of Petitioner’s Property to the figures set 

forth in Section 17 of this Petition and requiring Respondent to pay Petitioner any 

refunds attributable to such reductions, plus interest and costs. 

2845 Capital was 82.75% occupied as of 12/31/25 with no major leasing prospects 

and a 2026 budget NOI of $243K. Tenants are medical users with gross lease 

structures, so they do not reimburse their share of operating expenses.

Page 5

5 

 

 

 

 

WHEREFORE, Respondent requests that the Michigan Tax Tribunal: 

(a) Deny Petitioner’s requests; 

(b) Uphold or increase the values assessed by Respondent; and 

(c) Order such other and further relief as this Honorable Tribunal deems just and/or 

equitable. 

 

 

Dated: September 8, 2026 

Respectfully submitted, 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/s/ C. Marcel Stoetzel, III 

C. Marcel Stoetzel, III 

Deputy City Attorney 

City of Battle Creek 

10 North Division Street, Suite 216 

Battle Creek, MI 49014

Page 6

6 

 

 

AFFIRMATIVE DEFENSES 

 

Respondent City of Battle Creek asserts the following affirmative defenses: 

 

1. 

The Tribunal lacks jurisdiction over this appeal. 

 

2. 

Petitioner has failed to state a claim upon which relief can be granted. 

 

3. 

Petitioner lacks standing. 

 

4. 

There are no genuine issues of material fact and Respondent is entitled to 

judgment as a matter of law. 

 

5. 

Petitioner’s claims must fail due to the fact that they are devoid of arguable legal 

merit. 

 

6. 

Petitioner’s claims are barred by the applicable statute(s) of limitation. 

 

7. 

Respondent reserves the right to amend or supplement these Affirmative Defenses 

as facts are learned through the discovery process or otherwise. 

 

 

 

Dated: September 8, 2026 

 

Respectfully submitted, 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/s/ C. Marcel Stoetzel, III 

C. Marcel Stoetzel, III 

Deputy City Attorney 

City of Battle Creek 

10 North Division Street, Suite 216 

Battle Creek, MI 49014

PDF reading copy

← View full record