Full record / Answer to Petition.pdf

Answer to Petition.pdf

1405 Columbia LLC, Petitioner Vs. City Of Battle Creek Respondent · 26-000861-TT

← View full record

Text extracted from the reviewed PDF, organized by page. OCR and reading order may contain errors; confirm details in the PDF below.

Page 1

STATE OF MICHIGAN 

DEPARTMENT OF LICENSING AND REGULATORY AFFAIRS 

MICHIGAN TAX TRIBUNAL 

 

1405 Columbia LLC, 

 

 

Petitioner, 

 

 

 

 

 

 

 

MTT Docket No. 26-000861 

v. 

 

 

 

 

 

 

Parcel No. 0065-00-830-0 

 

 

 

 

 

 

City of Battle Creek, 

 

 

Respondent. 

 

 

COLLIERS INTERNATIONAL 

Joshua T. Shillair, Esq. (P72674) 

Vice President | Tax Appeal 

Representative for Petitioner 

400 W 4th Street, Suite 350 

Royal Oak, MI 48067 

O: (248) 226-1632 

F: (248) 226-1633 

joshua.shillair@colliers.com 

karen.cameron@colliers.com 

 

CITY ATTORNEY’S OFFICE 

C. Marcel Stoetzel, III (P61912) 

Attorney for Respondent 

10 North Division Street, Suite 216 

Battle Creek, MI 49014 

(269) 966-3385 

cmstoetzel@battlecreekmi.gov 

 

 

 

 

ANSWER TO PETITION and AFFIRMATIVE DEFENSES 

 

ANSWER 

 

 

NOW COMES RESPONDENT, City of Battle Creek, by and through its attorneys, and in 

answer to Petitioners’ Petition responds as follows: 

1. The Petitioner in this matter, 1405 Columbia LLC, has the legal residence or principal 

office address of 32300 Northwestern Hwy., Suite 210, Farmington Hills, MI 48334. 

Petitioner is a party in interest with respect to property taxes on property parcel no(s). 

(hereinafter referenced as the Subject Property) 0065-00-830-0. If the Subject Property in 

this petition includes more than one (1) real property tax parcel, the Subject Property’s 

tax parcels are contiguous. 

 

ANSWER: Respondent is unaware as to Petitioner’s legal residence or principal 

office address and neither admits nor denies Petitioner’s allegation in Paragraph 1 

of its Petition and leaves Petitioner to its proofs. Respondent denies the allegation in 

Paragraph 1 that Petitioner, 1405 Columbia LLC, is a party in interest with respect 

to property taxes on property parcel no. 0065-00-830-0. Respondent states further 

that Respondent’s records provide that the Subject Property owner is 1405 

Columbia Ave LLC.

Page 2

2 

 

 

2. The Subject Property is located in Calhoun County. 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 2 of its Petition. 

 

3. Respondent, City of Battle Creek of Calhoun County, assesses and collects property taxes 

on the Subject Property. 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 3 of its Petition. 

 

4. The Subject Property is real property and is classified as Commercial. The Subject 

Property is presently used or available for use for Commercial purposes. Petitioner 

believes that the Subject Property was originally designed to be used for Commercial 

purposes. 

 

ANSWER: Respondent admits the allegations that the property is classified as 

Commercial and is used or available for Commercial purposes. Respondent lacks 

information as to what Petitioner believes concerning the remaining allegations in 

Paragraph 4 and neither admits nor denies Petitioner’s remaining allegations and 

leave Petitioner to its proofs. 

 

5. Protest to the 2026 Board of Review was not made and is not required by law for the 

Subject Property. 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 5 of its Petition. 

 

6. The Subject Property’s address is: 1405 W Columbia Ave, Battle Creek, MI 49015. 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 6 of its Petition. 

 

 

7. This appeal involves issues relating to: (a) valuation, (b) assessment, (c) taxable value 

and (d) uniformity. 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 7 of its Petition. 

 

8. The tax year(s) at issue are: 2026 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 8 of its Petition. 

 

9. The values for the Subject Property as established by Respondent’s Board of Review 

are: 

 

Tax Year 

Parcel Number 

True Cash Value 

Assessed Value 

Taxable Value 

 

2026 

0065-00-830-0 

$951,600.00 

$475,800.00 

$475,800.00 

 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 9 of its

Page 3

3 

 

Petition. 

 

10. The 2026 assessment, assessed value, state equalized value and taxable value imposed 

upon all parcels of the Subject Property, and the taxes to be levied and collected thereon, 

are invalid and unlawful and operate as a fraud upon the taxpayer for the reasons that: 

 

a. The assessment, assessed value, state equalized value and/or taxable value 

exceeds the amounts permitted by the Michigan Constitution, applicable statutes 

and case law; 

 

ANSWER: Respondent denies as untrue Petitioner’s allegation in 

Paragraph 10(a) of its Petition 

 

b. The assessment, assessed value, state equalized value and/or taxable value are at 

higher percentages of true cash value than permissible under the Michigan 

Constitution, applicable statutes and case law; 

 

ANSWER: Respondent denies as untrue Petitioner’s allegation in 

Paragraph 10(b) of its Petition 

 

c. The assessment, assessed value, state equalized value and/or taxable value are 

based upon an erroneous determination of the true cash value of that portion of 

the Subject Property that is taxable under Michigan law, and are based upon the 

application of wrong principles; and 

 

ANSWER: Respondent denies as untrue Petitioner’s allegation in 

Paragraph 10(c) of its Petition 

 

d. The assessment, assessed value, state equalized value and/or taxable value, and 

the mode of assessment adopted by Respondent, discriminate against Petitioner 

and denies Petitioner its constitutional rights of uniformity, equal protection and 

dues process of law. 

 

ANSWER: Respondent denies as untrue Petitioner’s allegation in 

Paragraph 10(d) of its Petition 

 

11. Petitioner contends that the actual values for the Subject Property are: 

 

Tax Year 

Parcel Number 

True Cash Value 

Assessed Value 

Taxable Value 

 

2026 

0065-00-830-0 

$265,000.00 

$132,500.00 

$132,500.00 

 

 

ANSWER: Respondent denies as untrue the allegation in Paragraph 11.

Page 4

4 

 

12. The values in dispute for the property identified above are: 

 

Tax Year 

Parcel Number 

Assessed Value in Contention 

 

2026 

0065-00-830-0 

$343,300.00 

 

 

ANSWER: Respondent admits Petitioner’s allegation in Paragraph 12 of its 

Petition. 

 

13. Petitioner relies on the following specific facts to support the relief requested: Market 

sales and income data indicates that the subject property’s assessed value, state 

equalized value and taxable value exceed 50% of its actual market value. In addition, 

the cost less depreciation method Respondent utilizes to establish the Subject Property’s 

assessment at issue is not related to the Subject Property’s actual market value. 

 

ANSWER: Respondent denies as untrue the allegation in Paragraph 13. 

 

 

WHEREFORE, Respondent requests that the Michigan Tax Tribunal: 

(a) Deny Petitioner’s requests; 

(b) Uphold or increase the values assessed by Respondent; and 

(c) Order such other and further relief as this Honorable Tribunal deems just and/or 

equitable. 

 

 

Dated: August 11, 2026 

 

Respectfully submitted, 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/s/ C. Marcel Stoetzel, III 

C. Marcel Stoetzel, III 

Deputy City Attorney 

City of Battle Creek 

10 North Division Street, Suite 216 

Battle Creek, MI 49014

Page 5

5 

 

AFFIRMATIVE DEFENSES 

 

Respondent City of Battle Creek asserts the following affirmative defenses: 

 

1. 

The Tribunal lacks jurisdiction over this appeal. 

 

2. 

Petitioner has failed to state a claim upon which relief can be granted. 

 

3. 

Petitioner lacks standing. 

 

4. 

There are no genuine issues of material fact and Respondent is entitled to 

judgment as a matter of law. 

 

5. 

Petitioner’s claims must fail due to the fact that they are devoid of arguable legal 

merit. 

 

6. 

Petitioner’s claims are barred by the applicable statute(s) of limitation. 

 

7. 

Respondent reserves the right to amend or supplement these Affirmative Defenses 

as facts are learned through the discovery process or otherwise. 

 

 

 

Dated: August 11, 2026 

 

Respectfully submitted, 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/s/ C. Marcel Stoetzel, III 

C. Marcel Stoetzel, III 

Deputy City Attorney 

City of Battle Creek 

10 North Division Street, Suite 216 

Battle Creek, MI 49014

PDF reading copy

← View full record